Coaching in Aalter

Bereik jouw doelen

Life-coaching


Life coaching is een vorm van coaching die zich specifiek richt op zelfontplooiing.  Ik ondersteun je in het vergroten en ontwikkelen van talenten, het maken van keuzes, het vergroten van je zelfvertrouwen, bereiken van doelen, enz..

En dit op heel verschillende terreinen:

- je wil meer zelfvertrouwen krijgen
- je hebt vragen over je relatie
- je wil betekenisvolle stappen vooruit zetten in je communicatie
- je wil assertiever worden
- je droomt over een eigen zaak, maar durft er niet aan te beginnen want je plan krijgt geen vorm
- je wil dan toch aan je gezondheid werken, maar 'geen tijd'

Ik ga samen met jou aan de slag rond je vraag.  We stellen je doel scherp, gaan in oefeningen en formats voelen, proberen, richting zoeken en de éérste stap zetten.

Neem geheel vrijblijvend contact om te zien of wij iets voor je kunnen betekenen!

 

Stress- en Burn-out Coaching

 Een burn-out snijdt er in.  je leven wordt door de uitputting even on hold gezet.  En dat is lastig.  Je bent doodop, vaak emotioneler, je brein lijkt overuren te kloppen (piekeren, vergeten, het blijft malen, ...) en je sociaal leven, daar heb je vaak geen zin meer in.  Het is een pure energie-stoornis en géén psychische ziekte.
Bij een stress- en burn-out coaching werken we in de eerste fase aan het herstel van je fysiek en mentaal welzijn. eens dat verbeterd is, gaan we aan de slag met dieper kijken wat je kan veranderen in je leven om in de toekomst de burn-out te vermijden.  Je wordt veerkrachtiger en kan meer aan.
Jürgen helpt je stap voor stap vooruit.  Je zal merken dat je energie terug komt en je een duidelijker beeld krijgt van waar het fout liep en vooral: hoe je je wapent naar de toekomst.

Jürgen is een door de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-outcoaches erkende coach.

NLP Coaching

 Bij NLP coaching staat verandering centraal. De specifieke soort verandering kan variëren: een nieuwe vaardigheid leren, je arbeidsmotivatie verhogen, nieuwe manieren bedenken om bestaande problemen op te lossen, je carrière uitstippelen, je persoonlijke effectiviteit verhogen, je relaties verbeteren...

NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) Coaching richt zich niet meteen op het probleem.  De focus ligt op de oplossingen.  Alle hulpmiddelen zijn al in je aanwezig.  Het gaat vooral om bewustwording van de onbewuste processen die jou sturen: je overtuigingen (en meestal diegenen die je beperken zitten dwars) gaan we gaan veranderen.  Zo zal je effectiever zijn en snellere en betere resultaten halen.

Jürgen is op geleid tot Master NLP Practitioner en zet NLP ook in de andere coachings in.

Loopbaanbegeleiding

 Bij loopbaanbegeleiding gaan we focussen op vragen die vastgeklonken zitten aan je job, je loopbaan, je carrière. Die vragen kunnen heel uiteenlopend zijn.  Het kan gaan om de jobinhoud, je motivatie, je waardenpatroon waar je tegen aan loopt (vaak ben je je daarvan niet bewust), een betere communicatie op het werk, evenwicht tussen werk en privé... het zijn allemaal onderwerpen die vaak bij mensen leven.

 

Je kan loopbaanbegeleiding volgen vie het systeem van VDAB Loopbaancheques.

Werken aan jouw persoonlijke groei

Je zal het wel herkennen: je wil vanalles gaan doen of veranderen in je leven, maar je slaagt er niet in om stappen te zetten.  Er zijn zaken die je belemmeren (en dat kan vanalles zijn), je hebt de moed of durf niet, of het pad dat je moet bewandelen is NOG niet duidelijk (genoeg). 

Een coach gaat jouw denk- en inzicht-proces begeleiden.  Dit door gesprekken en een aantal methodieken, fysieke formats (werken met het lichaam) en oefeningen die jou inzichten geven. Op basis daarvan zet je stappen vooruit. Je groeit dus als persoon in alles wat je wil gaan bereiken.

Hierbij gaan we uit van jouw concrete vra(a)g(en).  We gaan die heel scherp formuleren.  Een duidelijk doel is de start. Eens dat is bepaald gaan we echt samen op weg.

Afhankelijk van je vraag kan het gaan van 1 tot 6 à 7 sessies van een uur tot 75 minuten. Dat bepalen we in overleg en in het kader van de vooruitgang in je traject.  Boeiend!

 

Coaching

70€ (btw in) per sessie van 1u15

Samen gaan we op weg zodat je inzicht verkrijgt in de oorzaken van jouw energieverlies of stress, zoeken we uit hoe je jouw energie terug kan opbouwen of stress kan verminderen en zetten we eventuele denk- of gedragspatronen die stress veroorzaken om naar positieve gedragingen.

 
Intake: 1u
Duur sessie: 60 - 75 minuten
Aantal sessies: 1 tot 7
Vertrekpunt: jouw vra(a)g(en)
Oplossingsgericht
Erkend door VESB - Verening voor Erkende Stress- en Burn-out coaches
Ik boek een afspraak

Stress- en burn-out

Géén hype of trend, blijf er dus niét mee zitten

Recent is er veel ruchtbaarheid omtrent overspannenheid door stress en burn-out.  Sommigen noemen het een 'hype'.  Maar je zal er maar mee zitten of er op af stevenen.  Van jou en ons wordt veel gevraagd.  Zowel op het werk als in je persoonlijke leven: overal is er de verwachting van presteren, presteren en nog eens presteren.  Dit kan zorgen voor een onevenwicht in je energiebalans.  En (vaak ongemerkt) loopt je batterij leeg.  Je gaat in het rood, put ook de reserves uit.  Negatieve stress haalt het van de 'goede' stress en kan finaal resulteren in overspannenheid of een burn-out.  Je kan samen met ons onderzoeken waar dat onevenwicht zit, maar vooral jezelf wapenen tegen de gevaren of kans op overmatige stress.  We kunnen zowel preventief (op het moment dat je overmatige stress waarneemt) of curatief (herstel in en na een burn-out) werken.  Géén brandje blussen, maar werken aan gedragsverandering opdat je gewapend zou zijn tegen hervallen.

Lichamelijke symptomen

• slapeloosheid
• aanhoudende vermoeidheid
• spierpijn, hoofdpijn, rugpijn
• maagpijn, darmstoornissen, slechte eetlust
• verminderde weerstand tegen infecties
• hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden

Emotionele symptonen

• grotere emotionaliteit dan voorheen: sneller teleurgesteld, ontroerd, blij of verdrietig
• lichtgeraakt, opvliegend(er) en weinig geduld met anderen
• grotere onzekerheid, twijfelen aan jezelf, minder zelfvertrouwen
• spanning en angst ervaren
• opgejaagd gevoel,  onrust
• dingen pessimistischer zien
• achterdochtig zijn
• verveling

Mentale symptomen

• niet meer tot rust kunnen komen, gejaagdheid
• gevoel dat je harde schijf vol zit
• prikkelbaar, geïrriteerd zijn
• piekeren, angst
• niet meer kunnen genieten, lusteloos en futloos zijn
• besluiteloosheid, concentratieverlies
• vergeetachtigheid
• onzekerheid, minder zelfvertrouwen

Gedragsindicatoren

• soms verbale of fysieke agressie
• cynisme
• minder sociaal contact onderhouden
• meer werkuren presteren (ook bij bore-out!)
• minder motivatie voor werk
• vermindering creativiteit
• minder aandacht voor je sociaal netwerk of vrije tijd

Stress van nabij bekeken

Het woord stress heeft doorgaans een vrij negatieve bijklank. In feite moeten we dat ding in onze armen sluiten: het is een chemische reactie, die ons lichaam in een betere staat van  paraatheid brengt.  Het activeert en stimuleert ons, een motor die ons helpt overleven.  Als je zenuwachtig bent voor een opdracht, of een presentatie, een voordracht, enz... dan zal de stress die dat meebrengt ervoor zorgen dat je alerter bent, geconcentreerder.  Dit wordt gemeenzaam wel eens 'positieve stress genoemd'.
Bij dit alles komt het hormoon adrenaline vrij.  Dit kan zorgen voor onder andere voor volgende lichamelijke reacties: stijgende bloeddruk, idem voor de hartslag, zuurstofrijk bloed stroomt naar je spieren, hart en hersenen, spierspanning die toeneemt,  spijsvertering die op een laag pitje komt te staan, plots beginnen zweten, …
Het is pas als er zich een teveel aan stress opstapelt, dat je de 'negatieve' effecten ervaart. Bij overmatige stress of veel elkaar opvolgende stresspieken, bestaat de kans dat je niet meer volledig tot rust en ontspanning komt.  Dan loert het gevaar van een burn-out om de hoek.

0%
Load burn-out

Burn-out

Een burn-out betekent letterlijk opgebrand zijn. Het is een ernstige verstoring van je energieniveau.   Vaak word het in één ademstoot benoemd als 'depressie'.  Dit laatste is een stemmingsstoornis (die behandeld dient door een psycholoog/psychiater).  Burn-out is een stoornis in je energiebalans. De symptomen zijn gelijkend, maar de oorzaak dus fundamenteel verschillend.
Je batterij loopt (vaak vrij ongemerkt) leeg, je raakt aan de reserves.  Als dat peil alarmerend laag is, dan is een burn-out dichtbij.   De stresspieken stapelen zich genadeloos op, tot het moment dat je in 'automatische piloot-modus' gaat en je gedachten en je lijf precies los van elkaar lijken te functioneren. Je snakt naar rust, je bent (sneller) prikkelbaar, en je wil alles wat moet liever ontvluchten.  En genieten van je vrije tijd verdwijnt ook.  Je hebt voor niéts nog energie...  Belangrijk bij dit alles is om tijdig in te grijpen, voor de energiebalans in het rood komt te staan.  Volgende signalen luiden de alarmbel:

• het gevoel hebben geleefd te worden
• twijfelen aan jezelf
• prikkelbaarheid
• vermoeidheid
Gezien het een stoornis is in het energieniveau, is het logisch dat de meest gedreven mensen het meest vatbaar zijn voor het opbranden.  De gedrevenheid waarmee ze doelen nastreven en investeren in anderen slorpt hun energie op.  Veelal , maar niet noodzakelijk, zijn het mensen die ook in hun vrije tijd nog heel actief met vanalles bezig zijn.

0%
Load bore-out

Bore-out

Het bizarre is dat de symptomen van burn- en bore-out dezelfde zijn, terwijl de oorzaak op een totaal ander vlak ligt.  Wat ze gemeen hebben is dat stress de bepalende factor is, hoewel deze zich op een andere manier manifesteert.
Waar bij burn-out veelal de trigger zit in overbelasting, is bij bore-out de “onderbelasting” de boosdoener.  Je hebt meer kwaliteiten dan je kan of mag inzetten.  Er is een onevenwicht tussen je capaciteiten en de verwachtingen die men naar je stelt.  Hetgeen je kan wordt onderbenut.
Typisch hierbij is te veel tijd voor te weinig werk,  te weinig uitdaging, teveel hetzelfde, gebrek aan autonomie om je job te doen enz... Jij bent sterker en beter geworden en je groeit als het ware uit je job. 
Het eigenaardige hierbij is dat je de 'energie-op-overschot' gebruikt om het probleem te verbergen. Je zet een masker op waar je de verveling achter wegstopt.  En net dat masker werkt tégen je: je toont minder inzet, minder daadkracht, vermoeidheid en leegte neemt toe.  Het gevolg hiervan, en dat is net het ergste, is dat je zelfrespect en zelfvertrouwen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je gelooft niet meer in jezelf, waardoor je ook niet langer de energie hebt om iets aan de situatie te veranderen.

­